Πλάγια Έσω Σφιγκτηροτομή
Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί μια οξεία, δυσάρεστη πάθηση που προκαλεί έντονη συμπτωματολογία. Σε πρώτη φάση, γίνεται προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης της πάθησης. Αν ωστόσο η συντηρητική αντιμετώπιση δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η ραγάδα δεν παρουσιάσει επούλωση μετά από ένα μήνα, θεωρείται πως λαμβάνει πλέον χρόνια μορφή. Η χρόνια μορφή της πάθησης είθισται να αντιμετωπίζεται χειρουργικά ώστε να πάψει να ταλαιπωρείται ο ασθενής. η πιο διαδεδομένη ίσως επέμβαση για τη θεραπεία της πάθησης είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή.
Τι είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή;
Η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή είναι η χειρουργική επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία της χρόνιας ραγάδας πρωκτού, ειδικά όταν οι συντηρητικές θεραπείες και τα φαρμακευτικά σκευάσματα αποτυγχάνουν ή παρουσιάζουν παρενέργειες που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωσή τους. Η μέθοδος αυτή έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες ως μια αποτελεσματική, ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική τεχνική που στοχεύει στην άμεση ανακούφιση του ασθενούς και στη διευκόλυνση της επούλωσης.
Διαδικασία επέμβασης
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή 2-3 χιλιοστών στην περιοχή του πρωκτού, μέσω της οποίας τέμνει τις ίνες του έσω σφιγκτήρα. Αυτή η μερική διατομή μειώνει την υπερβολική τάση στον σφιγκτήρα, η οποία είναι η κύρια αιτία της ραγάδας. Η μείωση της πίεσης επιτρέπει την αύξηση της αιμάτωσης στην περιοχή, διευκολύνοντας την επούλωση της ραγάδας και μειώνοντας τον πόνο που προκαλεί ο σπασμός του μυός. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αφαιρείται επίσης ο ουλώδης ιστός για την περαιτέρω προώθηση της επούλωσης.
Η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τεχνικές: την ανοιχτή και την υποδόρια (ή κλειστή) μέθοδο. Στην πρώτη, η διατομή του μυός γίνεται μέσω του βλεννογόνου του πρωκτού, ενώ στη δεύτερη μέσω του δέρματος, χωρίς να επηρεάζεται ο βλεννογόνος. Και οι δύο μέθοδοι έχουν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας, που αγγίζουν το 96-100%, και προκαλούν σημαντική μείωση της πίεσης στον πρωκτικό σωλήνα. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, καθώς πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Πιθανές επιπλοκές μετά από πλάγια έσω σφιγκτηροτομή
Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες για την πλάγια έσω σφιγκτηροτομή είναι η πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας. Ωστόσο, ο έσω σφιγκτήρας συμβάλλει μόνο κατά 5-10% στη συνολική δυναμική του πρωκτικού μηχανισμού. Συνεπώς, η μερική διατομή του συνήθως δεν επηρεάζει τη λειτουργία του πρωκτού. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις ασθενών με προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως ακράτεια αερίων ή προηγούμενους τραυματισμούς του σφιγκτήρα, απαιτείται προσεκτικός προεγχειρητικός έλεγχος.
Μετεγχειρητική πορεία και ανάρρωση
Μετά την πλάγια έσω σφιγκτηροτομή οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα, καθώς η διάρκεια νοσηλείας είναι λίγες μόνο ώρες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς παρατηρούν θεαματική βελτίωση, με σημαντική μείωση του πόνου κατά την κένωση.
Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, ενθαρρύνεται από την πρώτη ημέρα, ενώ η πλήρης επαναφορά σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες γίνεται σε 7-10 ημέρες. Η δίαιτα είναι ελεύθερη, αλλά η κατανάλωση υγρών και η χρήση ήπιων υπακτικών βοηθούν στη διατήρηση μαλακών κενώσεων, αποτρέποντας την πρόκληση δυσφορίας ή τραυματισμού της περιοχής.