Σκωληκοειδεκτομή
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια μικρή σωληνοειδής προεξοχή που εκτείνεται από το τυφλό, το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου. Παρά το γεγονός ότι δε διαδραματίζει κάποιον εξέχοντα ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, πιστεύεται ότι συμβάλλει κάπως στη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται όταν στη σκωληκοειδή απόφυση αναπτύσσεται φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα και εμφανίζεται λόγω απόφραξης της απόφυσης, συχνά από κοπρόλιθο, άπεπτους σπόρους, ή υπερπλασία του λεμφικού ιστού. Η απόφραξη αυτή προκαλεί πολλαπλασιασμό μικροβίων, φλεγμονή και διάταση της απόφυσης, που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι’αυτό το λόγο, κρίνεται αναγκαία η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης μέσω χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή.
Τι είναι η σκωληκοειδεκτομή;
Η σκωληκοειδεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού σωληνοειδούς οργάνου που βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, γνωστό ως τυφλό. Παρότι δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, η φλεγμονή της, γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η σκωληκοειδεκτομή είναι μια από τις πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις και αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας. Η σκωληκοειδίτιδα μάλιστα διακρίνεται σε οξεία ή χρόνια, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της. Η οξεία μορφή σκωληκοειδίτιδας είναι η συχνότερη και αυτή που αντιμετωπίζεται χειρουργικά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα είναι σπανιότερη και χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα, ηπιότερα συμπτώματα.
Τεχνικές σκωληκοειδεκτομής
Η σκωληκοειδεκτομή εκτελείται είτε μέσω της παραδοσιακής ανοιχτής μεθόδου είτε με τη σύγχρονη λαπαροσκοπική προσέγγιση. Σήμερα, η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει.
Διαδικασία λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο χειρουργός ξεκινά με μια μικρή τομή στον ομφαλό, μέσω της οποίας εισάγεται το λαπαροσκόπιο – μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας συνδεδεμένη με οθόνη, που προσφέρει μεγενθυμένη εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς. Επιπλέον, γίνονται δύο ακόμη μικρές τομές, από τις οποίες εισάγονται ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση όλης της επέμβασης.
Η κοιλιακή κοιλότητα γεμίζεται με αέριο (διοξείδιο του άνθρακα), ώστε να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για τη χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός εντοπίζει τη σκωληκοειδή απόφυση και απολινώνει τα τροφοφόρα αγγεία της και τη βάση της με ειδικά ράμματα ή συσκευές αιμόστασης. Στη συνέχεια, αφαιρεί τη φλεγμονώδη απόφυση μέσω μίας από τις μικρές τομές. Εάν η σκωληκοειδής απόφυση έχει υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα να υπάρχει πύον ή άλλες ενδείξεις γενικευμένης φλεγμονής, γίνεται πλύση της κοιλιακής κοιλότητας και τοποθετείται παροχέτευση για την απομάκρυνση υγρών η οποία αφαιρείται μετά από μερικές ημέρες.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος επιτρέπει στον χειρουργό να επισκοπήσει την υπόλοιπη κοιλιά για τυχόν άλλες παθολογικές καταστάσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν προέρχονται από τη σκωληκοειδή απόφυση.
Πλεονεκτήματα που προσφέρει η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Σε αυτά συγκαταλέγονται:
- Ανάγκη για ημερήσια μόνο νοσηλεία
- Μικρότερες τομές, που προσφέρουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
- Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως μόλυνση ή συμφύσεις.
- Γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Σχεδόν μηδαμινός κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών μετεγχειρητικά όπως ο σχηματισμός μετεγχειρητικής κήλης.
Μετεγχειρητική πορεία και ανάρρωση
Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς συνήθως κινητοποιούνται εντός λίγων ωρών ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός θρόμβων στις φλέβες των κάτω άκρων και να επιταχυνθεί η λειτουργία του εντέρου. Η σίτιση αρχίζει με υγρά και ελαφριά τροφή, ενώ ο ασθενής παίρνει εξιτήριο εντός 24 ωρών, εκτός αν υπάρχει κάποια επιπλοκή, όπως η περιτονίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.
Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ η αποχή από έντονη σωματική άσκηση ή άρση βαρών συνιστάται για 2-3 εβδομάδες. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, όπως η γενικευμένη περιτονίτιδα, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.