Δρ. Ιωάννης Κοτρογιάννης

Edit Content

Χειρουργική Επέμβαση Ραγάδας Πρωκτού

Δυστυχώς, η δυσκοιλιότητα έχει ποικίλες επιπτώσεις, καθώς η διέλευση σκληρών κοπράνων μπορεί να τραυματίσει την πρωκτική περιοχή. Ο τραυματισμός αυτός αποκαλείται ραγάδα πρωκτού, ο οποίος μάλιστα προκαλεί σημαντική δυσφορία στον ασθενή. Ειδικά σε περίπτωση που η δυσκοιλιότητα επιμένει, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος διέλευσης σκληρών κοπράνων – τραυματισμού του πρωκτικού σωλήνα – δυσφορίας, που δυσχεραίνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε αρχικά στάδια, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πάθηση συντηρητικά. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα του ασθενούς, η χειρουργική επέμβαση ραγάδας πρωκτού μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη οριστική ανακούφιση που αναζητούν οι ασθενείς. 

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια μικρή σχισμή ή τραύμα στην περιοχή του πρωκτού που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, αίσθημα καύσου και σημαντική δυσφορία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κένωσης. Συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό, ενώ ο πόνος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες μετά την κένωση. 

Η ανάπτυξη της ραγάδας αυτής σχετίζεται με καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι τραυματισμοί του πρωκτικού δακτυλίου, οι διαρροϊκές κενώσεις και το άγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παθήσεις όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία ραγάδων πρωκτού. Σε πολλές περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, αλλά σε χρόνιες περιπτώσεις ή όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αποτυγχάνουν, η χειρουργική αποκατάσταση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την ανακούφιση του ασθενούς. 

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η αρχική θεραπεία της ραγάδας πρωκτού μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή αλλαγών στο καθημερινό διαιτολόγιο και τοπικών φαρμάκων. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθούν στην επίτευξη μιας πιο μαλακής σύστασης των κοπράνων, διευκολύνοντας τις κενώσεις. Παράλληλα, η εφαρμογή χλιαρών εδρόλουτρων για 15 – 20 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, μπορεί να χαλαρώσει τους μύες της περιοχής και να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας την επούλωση. Επίσης, τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή αλοιφής που χαλαρώνουν τον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού και αυξάνουν τη ροή αίματος μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επούλωση. 

Χειρουργική επέμβαση ραγάδας πρωκτού

Η χειρουργική επέμβαση ραγάδας πρωκτού προτείνεται για χρόνιες ραγάδες ή όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αποτυγχάνουν. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τη σοβαρότητα της ραγάδας. 

Χειρουργική επέμβαση εκτομής της ραγάδας πρωκτού

Η τεχνική αυτή εστιάζει στην εκτομή της ραγάδας πρωκτού που έχει λάβει χρόνια φύση μαζί με τον ουλώδη ιστό και τα λοιπά στοιχεία που την περιβάλλουν, από τον υποκείμενο μυ. Αυτή η διαδικασία ενδείκνυται συχνά για χρόνιες ραγάδες πρωκτού, που μπορεί να διαιωνίσουν τον κύκλο του πόνου και να καθυσρερήσουν την επούλωση. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η οποία εκτελείται υπό τοπική, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, ο χειρουργός αφαιρεί τον ουλώδη ιστό γύρω από τη ραγάδα και την ίδια τη ραγάδα. Λαμβάνεται μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του τραύματος στον περιβάλλοντα υγιή ιστό και τη διασφάλιση των κατάλληλων περιθωρίων του τραύματος για βέλτιστη επούλωση. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση του σφιγκτήρα, βελτιώνοντας την αιμάτωση της περιοχής και διευκολύνοντας την επούλωση. Η βελτίωση αρχίζει να γίνεται αισθητή δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση και κορυφώνεται περίπου έξι εβδομάδες αργότερα. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα ασφαλής και έχει ως βασικό πλεονέκτημα την αποφυγή του κινδύνου μόνιμης ακράτειας.

Χειρουργική επέμβαση ραγάδας πρωκτού με πλάγια έσω σφιγκτηροτομή

Η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή είναι η πλέον αποτελεσματική χειρουργική μέθοδος, με ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 95%. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πραγματοποιεί εκτομή ενός μέρους του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, μειώνοντας την πίεση και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Αυτό επιτρέπει την επούλωση της ραγάδας. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Παρόλο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ενέχει έναν μικρό κίνδυνο (περίπου 5%) μόνιμης ακράτειας αερίων ή κοπράνων.

Τεχνική του προωθητικού κρημνού

Η τεχνική του προωθητικού κρημνού προτιμάται σε περιπτώσεις όπου ο πρωκτικός σφιγκτήρας έχει ήδη αδυναμία και δεν ενδείκνυται η πλάγια σφιγκτηροτομή. Κατά την επέμβαση, δημιουργείται ένας κρημνός από υγιές δέρμα ή εντερικό επιθήλιο με πλούσια αιμάτωση, ο οποίος τοποθετείται πάνω από τη ραγάδα, διευκολύνοντας την επούλωση. Αν και η μέθοδος αυτή έχει ποσοστά επιτυχίας περίπου 60%, απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης και προσεκτική παρακολούθηση για την αποφυγή επιπλοκών, όπως η διάνοιξη του τραύματος.

Θεραπεία ραγάδας πρωκτού με laser

Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με laser αποτελεί μια σύγχρονη, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της ενοχλητικής πάθησης, ειδικά όταν οι συντηρητικές μέθοδοι δεν έχουν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή στην πάσχουσα περιοχή μιας ειδικής οπτικής ίνας που εκπέμπει θερμική ενέργεια laser. Το laser εφαρμόζεται με ακρίβεια στην πάσχουσα περιοχή, καταστρέφοντας τον ουλώδη ιστό που έχει σχηματιστεί γύρω από τη ραγάδα, χωρίς να επηρεάζει στο ελάχιστο τον πρωκτικό σφιγκτήρα. Η θεραπεία μάλιστα ενισχύει την επούλωση των ιστών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον πόνο και την ένταση που προκαλεί ο σπασμός του σφιγκτήρα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser είναι η αναίμακτη φύση της και η ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή, καθιστώντας την όλη διαδικασία ασφαλή, ανώδυνη και γρήγορη, με πολύ μικρή διάρκεια αποθεραπείας. Οι ασθενείς συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λίγες ημέρες. Η χρήση της τεχνολογίας laser μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η ακράτεια, η οποία δυστυχώς μπορεί να εμφανιστεί μετά από την κλασική χειρουργική επέμβαση ραγάδας πρωκτού, ενώ προσφέρει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα. 

Μετεγχειρητική ανάρρωση και επιπλοκές

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα, αφού διασφαλιστεί ότι είναι σε θέση να καταναλώσουν τροφή, να περπατήσουν και να ουρήσουν χωρίς δυσκολία. Ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόστηκε και την κατάσταση του ασθενούς. Συνήθως, η πλήρης ανάρρωση απαιτεί μία έως δύο εβδομάδες για τις περισσότερες επεμβάσεις, ενώ για την τεχνική του προωθητικού κρημνού μπορεί να χρειαστούν έως τέσσερις εβδομάδες. Η θεραπεία με laser από την άλλη πλευρά συνεπάγεται σαφώς ταχύτερη ανάρρωση. Κατά την ανάρρωση, συνιστάται η χρήση υπακτικών για τη διευκόλυνση των κενώσεων, η αποφυγή κατανάλωση σκληρών τροφών, και η διατήρηση της υγιεινής της περιοχής.

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, ενδέχεται να προκύψουν επιπλοκές, όπως αιμορραγία, μόλυνση ή αντίδραση στην αναισθησία. Ωστόσο, με την κατάλληλη μέριμνα και την εμπειρία του χειρουργού, αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες.